Un remediu natural pentru relaxare și somn odihnitor

Distribuie aceasta postare

Aromele naturale și pline de viață ale uleiurilor esențiale au fost folosite de secole de către, aromaterapeuți pentru a încuraja relaxarea și somnul celor care suferă de insomnie. Se știe că uleiurile esențiale influențează psihicul în mai multe moduri; cele utile pentru somn sunt cel mai adesea remarcate pentru efectele lor calmante și ușor sedative. Alte uleiuri pot funcționa prin reglarea dispoziției și a spiritului, calmând mușchii, reducând agitația, ameliorând durerea sau echilibrând emoțiile.

Uleiurile esențiale care sunt renumite pentru eficiența lor în inducerea somnului includ: lavandă, trandafir, iasomie, neroli, mușețel roman și tămâie.

O noapte de somn odihnitor este practic neprețuită, contribuind la o mai bună calitate a vieții și la o sănătate de lungă durată. Cu toate acestea, cu stilul nostru de viață și stresul modern, igiena adecvată a somnului a devenit un lux pentru mulți. Inhalarea aromei sau aplicarea uleiurilor esențiale poate oferi o soluție naturală sigură și eficientă pentru a ajuta persoanele să se relaxeze și, în cele din urmă, să permită un somn de calitate pentru o sănătate optimă.

Influența energetică și psihologică a uleiurilor esențiale pure este, de asemenea, cunoscută de mult timp. Aceste esențe volatile, extrase cu atenție din plante, cum ar fi frunze, vârfuri florale, scoarță și rășină, conțin compuși activi puternici care pot crea stări calmante, liniștitoare și înălțătoare atunci când sunt utilizate. În aromaterapie, se crede că uleiurile esențiale ajută la somn prin mai multe căi:

  • Calmând în mod natural simțurile și nivelurile de vigilență, provocând o ușoară sedare
  • Promovând relaxarea interioară și reducerea stresului, fricii și îngrijorării
  • Echilibrarea emoțiilor sau a minții pentru a îmbunătăți starea de spirit
  • Calmează corpul pentru a ajuta la depășirea oboselii, durerii sau tensiunii corporale
  • Ameliorarea sentimentelor de neliniște și agitație

Uleiurile esențiale aparțin unor familii de parfumuri despre care se știe că au caracteristici comune în proprietățile lor terapeutice. Ca o orientare generală, aromele florilor (cum ar fi trandafir și lavandă) sunt adesea asociate cu fericirea, îngrijirea de sine și relaxarea. Acestea pot susține somnul prin reducerea nervozității, a stresului și inducerea unei stări de calm si echilibru interior. Mirosurile pământești (cum ar fi tămâia) tind să fie încălzitoare și centrate, ne întemeiază stările mentale și fizice, astfel încât să devenim cu adevărat relaxați, mai degrabă decât să ne pierdem în amintiri înspăimântătoare sau anxietăți. În ciuda acestor caracteristici comune, fiecare ulei esențial este în mod inerent unic datorită originii sale naturale, alcătuită din mii de constituenți diferiți care dau naștere efectelor lor complexe.

O întrebare populară adresată de utilizatorii de uleiuri esențiale pare să fie: care sunt cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru somn și relaxare? Am întocmit o listă cu cele mai bune uleiuri esențiale despre care se știe că induc o stare de spirit relaxată pentru un somn optim, împreună cu sfaturi și idei despre cum să le folosești cel mai bine!

  1. Ulei esențial de Lavandă

Poate că niciun alt ulei esențial nu și-a construit o reputație atât de puternică ca remediu tradițional pentru somn decât uleiul de lavandă. Acest ulei floral fermecător a făcut obiectul a nenumărate studii de cercetare care demonstrează un efect relaxant și sedativ asupra minții. Nu este un secret pentru nimeni că acest ulei esențial care echilibrează emoțional, îmbunătățește starea de spirit și promovează liniștea interioară.

Principalii constituenți ai uleiului de lavandă includ acetat de linalil și linalol, despre care se crede că activează sistemul nervos parasimpatic la inhalare. Acest lucru permite minții și corpului să se pregătească pentru odihnă și recuperare, facilitând respirația mai lentă și reducând anxietatea. Cei care experimentează sentimente de copleșire, stres sau chiar durere care îi împiedică să ajungă într-o stare de odihnă, pot descoperi că aroma calmantă a lavandei le transformă total calitatea somnului.

Mod de utilizare: Difuzarea uleiului de lavandă înainte de somn este o modalitate ideală de a crea un spațiu senin, mai ales după o zi lungă și stresantă. Adăugarea câtorva picături în apa de baie este la fel de eficientă. Inhalarea direct din sticlă, sau după ce ai pus câteva picături pe o minge de bumbac, este de asemenea practicată în mod obișnuit.

2. Absolutul de Trandafir

Absolutul de trandafir emană o aromă florală profundă, care este în același timp romantică, atrăgătoare și relaxantă. Derivat din trandafirul de Damasc (Rosa damascena) prin extracția cu solvenți, prețul acestui ulei prețios reflectă procesul de colectare intensivă a resurselor. Un parfum feminin și de întinerire, Absolutul de trandafir are capacitatea de a reduce sentimentele de îngrijorare și anxietate fiind un remediu simplu pentru insomnie. De asemenea, s-a demonstrat că parfumul trandafirului îmbunătățește somnul la persoanele care au dificultăți în a adormi și chiar reduce incidența coșmarurilor.

Mod de utilizare: Absolutul de trandafir este versatil și strălucește în aplicații topice, de inhalare și de baie. Datorită naturii sale concentrate, câteva picături sunt suficiente. Adaugă  2-3 picături în baie pentru a relaxa corpul și simțurile înainte de culcare. Este disponibilă o diluție de 5%, care poate fi aplicată direct pe corp oriunde se simte confortabil (cum ar fi piept, tâmple, încheieturi sau picioare).

3.Absolutul de Iasomie

O floare delicată cu un parfum floral hipnotic, iasomia este apreciată în parfumeria naturală și aromaterapie. La fel ca Absolutul de Trandafir, Absolutul de Iasomie este produs prin extracția cu solvent, care creează o aromă intens concentrată, netedă, fluidă și senzuală. Calmant din punct de vedere energetic și un afrodisiac prin natură, acest ulei poate alina temerile și incertitudinile în timp ce domolește mintea cu proprietățile sale sedative blânde. De asemenea, poate ajuta la atenuarea tensiunilor mentale care se manifestă adesea ca dureri de cap.

Există două soiuri de iasomie adesea folosite pentru a produce absolutul; Jasmine Grandiflorum este dulce floral și încântător, în timp ce Jasmine Sambac emană o aromă florală, proaspătă, sofisticată și puțin mai moscată, care eliberează orice tensiune și negativitate și relaxează profund corpul.

Mod de utilizare: Parfumul seducător și aproape mistic al Absolutului de iasomie te invită să îl porți pe corp. Diluția noastră de 5% de iasomie este perfectă pentru a fi aplicată pe punctele pulsului (gât, încheieturi și glezne) pentru a calma mintea și corpul. Pentru a difuza, încearcă să amesteci cu uleiuri de lemn de santal sau de ylang-ylang pentru a crea o ambianță frumoasă pentru odihnă și somn.

4. Ulei esențial de Neroli

Parfumul floral minunat al uleiului esențial de Neroli este derivat din florile portocalului amar (Citrus aurantium). Parfumierii prețuiesc Neroli pentru parfumul său eteric, care se amestecă ușor cu absolute florale și uleiuri de citrice pentru a crea parfumuri naturale premium. Se spune chiar că este hipnotic în acțiunile sale și funcționează ca un afrodisiac.

Compoziția chimică a uleiului de Neroli este alcătuită din compuși care sunt asociați în mod caracteristic cu relaxarea, cum ar fi Linalool, Linalil acetat și Geraniol. Împreună, acești constituenți exercită un efect liniștitor și relaxant asupra minții. În special, aroma reconfortantă a uleiului de Neroli este folosită în tratamentul cu aromaterapie a șocului sau a traumei. Efectele sale calmante se extind și asupra organismului datorită naturii sale antispastice.

Mod de utilizare: Uleiul de Neroli este ideal pentru a fi folosit în baie pentru a ameliora stresul zilei chiar înainte de culcare. Se amestecă câteva picături cu 1-2 lingurițe de ulei vegetal preferat și se adaugă la o baie caldă. Pentru a difuza, Neroli se îmbină frumos cu alte absoluturi florale relaxante, inclusiv iasomie si trandafir.

 5. Ulei esențial de Tămâie

Arderea tămâiei a fost un simbol al multor ritualuri sacre și spirituale de mii de ani, în special în culturile antice din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Derivat din rășina parfumată recoltată din copacii de tămâie, uleiul are o aromă lemnoasă caldă, uscată, condimentată și persistentă, având proprietăți de împământare și reconfortante. La fel ca și cum este produsă rășina de tămâie pentru a vindeca tăieturile dăunătoare ale copacului, se crede că parfumul uleiului său volatil întărește mintea, astfel încât să se poată ridica din frici și anxietăți și să-și întărească întreaga bunăstare.

Uleiul de tămâie ajută o persoană să centreze mintea, permițând să se îndepărteze de perspectivele negative sau stresante și să se îndrepte către cele care oferă pace, speranță și liniște. Într-adevăr, mulți indivizi consideră că Tămâia este un ulei util de difuzat pentru a sprijini practicile spirituale sau meditative care limpezesc mintea pentru a permite somnul.

Mod de utilizare: O meditație simplă de somn poate fi facilitată prin difuzarea parfumului uleiului de tămâie în dormitor pentru a ajuta la concentrarea asupra momentului prezent. Tămâia diluată poate fi aplicată și pe tălpile picioarelor pentru a ajuta la relaxarea minții și a corpului în pregătirea pentru somn.

6.Ulei esențial de Mușețel Roman

Planta de mușețel rămâne una dintre cele mai apreciate plante din medicina tradițională și fitoterapie. Uleiul esențial, distilat din vârfurile înflorite galbene și albe, este în mod caracteristic liniștitor și consolator. În timp ce toate soiurile acestui ulei sunt calmante, poate cel mai popular folosit ca remediu natural pentru somn este Mușețelul Roman (Anthemis nobilis), care are o aromă minunată care este adesea descrisă ca o încrucișare între mere și paie dulci. Componentele active sunt predominant esteri cu miros plăcut.

Aromaterapeuții se bazează adesea pe uleiul de mușețel roman ca tonic mental și pentru a aborda probleme precum stresul, tulburările emoționale și insomnia. Cei care suferă de melancolie și au dificultăți în menținerea somnului pot găsi acest ulei deosebit de util.

Mod de utilizare: Difuzează uleiul esențial de mușețel roman pe cont propriu sau amestecă-l cu uleiuri de lavandă și mușcată pentru a insufla o stare de spirit liniștită care precede somnul.

You might also enjoy